Az autizmus világnapja - április 2.

Az Autizmus Nemzetközi Világnapját az ENSZ jelölte ki április másodikára. 2007-től kezdődően ad alkalmat ez a nap, hogy médiafigyelmet kaphassanak az autizmussal élők. Ilyenkor szokás, a világ számos pontján, jelképes épületeket kék fénnyel megvilágítani. Az Autism Speaks szervezet Light It Up Blue kampányához kapcsolódva, Magyarországon a Parlament kupolája szokott kék színben mutatkozni április 2-a éjszakáján.

Parlament kék kupolával az autizmussal élők világnapján
2012-es becslések alapján, a világon mintegy 67 millió ember érintett, Magyarországon pedig körülbelül 100.000-en élnek diagnosztizált autizmussal. Az Autisták Országos Szövetsége április 2-án több rendezvényt is tart, lehet kirándulni, sétálni az autizmussal élőkért, de koncerteket és előadást is rendeznek a mai napon.  

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, amely csökkenti a kapcsolatteremtési és kommunikációs képességeket, valamint, abnormális viselkedésben nyilvánul meg. Korszerű elnevezése az autizmus spektrum zavar, hiszen számos megjelenési formája lehetséges. Tünetei általában már 3 éves kor előtt megjelennek, vélhetően a diagnosztikai módszerek tökéletesedése miatt is egyre gyakoribb jelenség a gyerekeknél. Oka részben genetikai, de súlyossága függ a környezeti hatásoktól is. Az idegrendszer fejlődésének megváltozása nem fordítható vissza és nem gyógyítható, de képesség-fejlesztéssel megkönnyíthető az autista emberek élete. Az autizmus enyhébb formája az Asperger-szindróma, amelynél a kommunikáció csak részben tekinthető sérültnek.

Az autizmus spektrum zavarral élők számára az alapvető nehézséget saját és mások gondolatainak és érzelmeinek felismerése jelenti. Sokan köztük nem tudják értelmezni a külvilág viselkedését, így reakcióikat sem tudják megfelelően kifejezni. Szociális viselkedésük zavara, autisztikus magányhoz vezethet, de jellemző náluk az állandósághoz való mérhetetlen ragaszkodás is.


A Light It Up Blue (jelentése: Ragyogjon kéken) nemzetközi kampányt először 2010-ben rendezte meg a new york-i székhelyű Autism Speaks szervezet. Ehhez kapcsolódva számos híres épületet kék fénnyel világítanak meg a világon. Volt már kék az autizmussal élőkért az Empire State Building, a Sydney Operaház, a Big Ben és évről-évre a budapesti Parlament is. 

Források és hasznos linkek a témában:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése