Április bolondja - április 1.

A néphagyomány szerint, április elseje a bolondos tavaszköszöntés napja. Ilyenkor szokás, hogy az emberek apró, ártatlan tréfákkal örvendeztetik meg egymást. A tréfa áldozatát, akivel a bolondját járatják, nevezik április bolondjának.

Április bolondja - április 1.
Április bolondja



Valójában nem ismert a hagyomány eredete, de az elfogadott feltételezések szerint szorosan kötődik a tavaszváró, tavaszköszöntő ősi ünnepekhez. Egyesek szerint, a bolondozás az áprilisban jellemző kiszámíthatatlan időjárásra való utalásként került a hagyományok közé. Eszerint feltételezhető a kelta eredet. Más történészek ezzel nem értenek egyet és emlékeztetnek, hogy a görög kultúrában bizonyíthatóan jelen volt a bohókás tavaszköszöntés, mint április eleji népszokás. 


A középkori Franciaországhoz is kötődik egy eredet-magyarázat, amely szerint az április bolondja kialakulásában IX. Károly egyik rendelete játszott szerepet. IX. Károly 1564-ben helyezte át az addig április 1-én beköszöntő újévet január 1-re. Az akkori szokások szerint az újév alkalmából megajándékozták egymást az emberek, de az ünnep áthelyezése miatt ez átkerült a ma is ismert újév napjára. Az addigi áprilisi ajándékozás nyomokban megmaradt ugyan, de az ajándékok kezdtek elértéktelenedni és bohókás, vicces, tavaszi tréfákká átalakulni.

Más magyarázatok szerint, a katolikus emlékekből eredeztethető az áprilisi bolondozás. Jézus perbefogásakor, a bibliai leírat szerint, Kajafástól Pilátushoz, majd Heródeshez, végül megint Pilátushoz került. Innen ered a magyar szólás is: "Ponciustól Pilátusig". Megint mások az ókori Rómát jelölik meg a népszokás forrásának, ahol is a Saturnaliák alkalmával szolga és ura egy asztalnál ettek, később pedig, ez a szokás teremtette meg a bolondok napját.

Akárhogy is, április bolondját sok országban tartják. Angolul Aprilfool, németül Aprilsnarr, franciául poisson d'avril, olaszul Calandrino, a közös mindenhol az ártatlan bohóckodás, a tréfa és a jókedvű tavaszközöntés. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése